Afectiuni ginecologice vechi in timpuri noi

Afectiunile ginecologice ale femeilor sunt inca probleme de actualitate chiar daca exista inca femei care sunt reticente in ceea ce priveste controlul ginecologic anual sau atunci cand e cazul.

O data cu debutul pubertatii, in corpul femeii au loc o serie de schimbari hormonale si o educatie medicala trebuie inceputa in acest sens timpuriu.

Vizita la ginecolog trebuie sa fie privita cu normalitate precum vizita la oftalmolog, pentru ca sanatatea organismului este mult mai importanta decat barierele care ne impiedica sa decurgem la anumite activitati.

Exista cateva semne care iti atrag atentia de fiecare data cu prezenta lor ca este absolut necesar sa faci o vizita la un cabinet de ginecologie.

Mancarimea din zona genitala poate fi cauza multor boli si afectiuni ale aparatului genital sau o serie de alergii la nivelul acestuia.

Uneori aceste mancarimi sunt insotite de boli de piele care daca nu sunt tratate actioneaza asupra sanatatii vietii sexuale si pot crea probleme la nivelul aparatului urinar.

Bolile cu tansmitere sexuala sau BTS asa cum sunt intalnite in articolele si studiile de specialitate, sunt bloi venerice, si reprezinta diverse infectii transmise in timpul atului sexual sau in contact direct direct cu o zona infectata, de exemplu in cazul unei injectii. O alta situatie este la nastere cand boala se transmite direct de la mama la fat.

Bolile cu transmitere sexuala se afla in doua categorii in functie de gravitatea acestora.

In categoria bolilor cu tansmitere sexuala majora, se afla sida, care la un moment dat era boala secolului si speria intreaga populatie, boala instaurata de virusul HIV, sifilisul si gonoreea. Aceste boli sunt destul de grave si inca destul de raspandite chiar si in zilele noastre. Chiar daca exista intr – o oarecare masura o educatie sexuala in randul tinerilor, se pare ca din pacate unele lucruri sunt ignorate.

In categoria bolilor cu transmitere sexuala minore se afla infectiile provocate de chlamydii, mycoplasme, candida sau tricomonas. Toate acestea se reunesc intr – o categorie care poarta numele de uretrite negonococice.

Simptomele acestora sunt in general foarte usor de recunoscut, prin dureri in zona pelvina, iritatie si senzatie de arsura, dureri in timpul urinarii sau chiar in timpul contactului sexual.

Cancerele genitale, in special cancerul ovarian afecteaza inca un procent mare in randul femeilor, chiar daca este asimptomatic in primele faze ale evolutiei uneori printr – un control ginecologic de rutina poate fi descoperit in faza incipienta si tratat cu succes.

De obicei cauza cancerului ovarian, sunt durerile lombare sau pelvine, hemoragiile vaginale, scurgerile sau sangerarile vaginale inexplicabile.

Cancerul de col uterin poate avea drept cauza infectarea cu HPV Human Papillomavirus sau un istoric al familiei in acest sens.

Depistat intr-o faza incipienta cancerul de endometru este curabil.

Chisturile ovariene reprezinta colectii de lichid la nivelul ovarelor, de diferite dimensiuni.

Acestea se depisteaza doar cu ajutorul ecografiei dar prezinta cateva simptome, cum ar fi urinarile frecvente, dureri abdominale, modificari ale ciclului menstrual, sangerari, greata sau varsaturi.

In general se elimina dupa o perioada in cursul ciclului menstrual iar cele care depasesc marimea de 3 cm trebuie investigate.

Endometrioza reprezinta o afectiune la nivelul mucoasei care inveleste uterul, si consta in dezvoltarea unor celule endometriale in afara cavitatii uterine, pe trompe, ovare sau intestine, din fericire insa aceste celule nu sunt canceroase.

Dismenoreea este o afectiune prezenta la foarte multe femei sau adolescente si se asociaza cu o durere intensa in timpul ciclului menstrual.

Cervicita este o afectiune asimptomatica de obicei, si reprezinta o inflamatie a cervixului care poate sa apara in urma contactarii unei boli cu transmitere sexuala. Aceasta fiind de obicei asimptomatica este depistata cu usurinta in carul testului Babes Papanicolau.

Atunci cand sunt prezente simptome, acestea se manifesta prin aparitia unor secretii abundente si mirositoare, urinari dese sau dureri.

Candidoza vaginala este o infectie provocata de ciuperca Candida Albicans si este intalnita in randul femeilor aflate la varsta fertila si uneori la cele mai in varsta.

Este usor de recunoscut prin mancarimi si iritatii la nivelul organelor genitale externe precum si usturime sau durere la urinat.

In fiecare dintre aceste cazuri, indiferent ce simptom prezinti consultul medical este necesar, chiar obligatoriu.

Orice femeie trebuie sa fie constienta ca dupa varsta de 30 de ani consultul anual de rutina trebuie sa faca parte din programul ei de viata!

Doresti un examen de specialitate? Sectia de ginecologie in Mures te asteapta pentru a raspunde problemelor tale!

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.