Cauzele mancarimii sanilor

Pielea sanului este asemanatoare cu cea a restului pieptului si mai multe afectiuni care provoaca mancarime in anumite zone ale corpului pot afecta, de asemenea, si sanul. Mancarimea sanilor poate reprezenta un disconfort temporar sau poate semnala o problema medicala severa.

Dermatita

Inflamarea pielii sau dermatita este una din principalele cauze ale mancarimii sanilor. Diferite tipuri de dermatite pot afecta pielea sanului, toate fiind sub forma unei eruptii rosii. Pielea pare uscata si prezinta mici blistere umede.

Dermatita atopica, cunoscuta in mod obisnuit ca exema ereditara, se manifesta la nivelul sanului si al areolei. Deoarece sunt implicate si alte zone ale pielii, diagnosticul este usor de pus.

Dermatita de contact, alergica si iritanta, este generata de contactul cu substante chimice si se manifesta printr-o eruptie rosie si mancarime intensa. Substantele care pot genera dermatita de contact includ:

  • Detergentul pentru rufe, balsamul, inalbitorul sau reziduurile de sapun;
  • Materialele si benzile elastice din sutiene si alte articole de imbracaminte;
  • Parfumurile si substantele chimice din cremele aplicate pe sani (lanolina);

Tratamentul dermatitei pe san implica hidratarea si eliminarea contactului cu orice substanta chimica provocatoare. De asemenea, pe termen scurt, se poate folosi o crema cu hidrocortizon.

Intertrigo

Intertrigo descrie inflamatiile superficiale ale pielii si are drept cauza o combinatie intre umiditate crescuta si frecare. Aceasta stare a pielii poate apare in partea inferioara a sanilor. Mancarimea asociata cu arsura sau intepaturi se dezvolta impreuna cu o eruptie rosie.

Bacteriile sau virusii infecteaza uneori zona afectata din cauza deteriorarii superficiale a pielii. Tratamentul presupune mentinerea zonei cat mai curata si mai uscata si utilizarea unguentelor de protectie si a agentilor de uscare (pudra de talc). La acestea, daca zona este si infectata, se poate adauga un antifungic sau un antibiotic topic.

Cancer mamar

In mod neobisnuit, mancarimea sanului poate semnala prezenta cancerului de san. Acest simptom apare cel mai frecvent cu o forma relativ rara, dar rapid progresiva a bolii, cunoscuta sub denumirea de cancer inflamator de san. Alte semne si simptome pot fi cresterea rapida a dimensiunii sanului, decolorarea pielii, ingrosarea pielii sanului (incepe sa arate ca o coaja de portocala).

O alta afectiune canceroasa numita boala Paget a sanului, se poate dezvolta in pielea sfarcului si se raspandeste in areola si in pielea din jur. Pielea afectata prezinta o eruptie asemanatoare dermatitei si are ca simptom mancarimea intensa.

Alte cauze

Exista si alte afectiuni care pot provoca mancarime la unul sau la ambii sani cum ar fi:

  • Psoriazisul flexibil – este o forma de psoriazis care implica pliurile pielii aflate pe partea inferioara a sanilor;
  • Adenomatoza eroziva a sfarcului – este o afectiune cutanata necanceroasa rara a mamelonului care seamana cu eczema mamelonara;
  • Scleroza de lichen – este o tulburare inflamatorie neobisnuita a pielii care provoaca subtierea ei;
  • Alte tipuri de cancer de piele care implica sanul – boala Bowen, carcinom cu celule scuamoase, carcinom bazocelular, melanom malign;
  • Infectii si infestari ale pielii – infectii funcgice, acarieni, muscaturi de insecte, etc.

Lista cauzelor mancarimii sanilor poate continua, motivele putand fi combinate si, uneori, foarte severe. Orice simtom care persista si creeaza durere si disconfort ar trebui sa te alerteze si sa te determine sa iei legatura cat mai repede cu un medic specialist. Pentru a depista toate cauzele poti sa faci o mamografie sau o elastografie la clinica Medimages Cluj-Napoca sau oriunde in alta parte a tarii.

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.