Ce este un examen oftalmologic?

Zilnic vedem pe strada persoane care poarta ochelari de vedere, unii au rame rotunde ochelari, altii au rame patrate, iar exemplele pot continua. Cert este insa faptul ca nimeni nu poarta ochelari de vedere inainte de a beneficia de o examinare oftalmologica.

O examinare oftalmologica include o istorie amanuntita, cu un accent special pe simptomele unui pacient. Oftalmologul examineaza fizic ochii cu dispozitive speciale si face diverse teste pentru a determina functia vizuala. Cel mai important test subiectiv este pentruacuitatea vizuala.

Aceasta se realizeaza de obicei prin citirea de catre pacient a unei diagrame oculare cu o serie de litere de dimensiuni gradate, care devin din ce in ce mai mici pe masura ce diagrama este citita de sus in jos. Persoana este rugata sa citeasca linia cea mai joasa lizibila, iar acuitatea vizuala este exprimata apoi prin dimensiunea literei si distanta la care este citita, fata de o persoana cu viziune normala.

Campul vizual poate fi evaluat prin mai multe metode. Examenul vizual de confruntare este testul cel mai de baza si implica o simpla evaluare a viziunii periferice.

In acest test se acopera un ochi al pacientului, oftalmologul prezinta unul sau mai multe degete in campul vizual periferic, iar pacientul indica numarul de degete afisate. Examenul vizual Goldmann este un alt test manual, in care pacientul se concentreaza direct pe un punct central in timp ce un obiect este mutat spre interior de la periferie.

Oftalmologul efectueaza acest lucru de mai multe ori, testarea diferitelor zone ale campului vizual si desenarea unei harti a campului vizual pentru fiecare ochi. O alta tehnica, numita perimetrie automata, utilizeaza un instrument in forma de castron in care pacientul arata, concentrandu-se asupra unui punct central.

Instrumentul trimite semnale luminoase de lumina generata aleator de diverse durate, intensitati si locatii, care pot sau nu sa se afle in campul vizual al pacientului.

Cand pacientul vede un blit, apasa un buton, trimitand un semnal care este detectat automat si incorporat intr-o harta a campului sau vizual. Testarea automata a campului vizual este folosita astazi, in special in evaluarea glaucomului.

Alte examinari subiective includ testarea vizibilitatii culorii si testele perceptiei vizuale in conditii de iluminare redusa. Examinarea ochiului extern si a partii din segmentul anterior este facilitata de utilizarea unui microscop binocular atasat la o lampa cu fanta (o sursa variabila de lumina care proiecteaza imaginea unei fante pe ochi).

Direct si indirectoftalmoscopul are un sistem de iluminare care lumineaza interiorul ochiului si un sistem de vizualizare prin care fundul poate fi observat. Fotografierea partii anterioare a ochiului si a fundului este, de asemenea, utilizata pe scara larga.

Alte metode de examinare specializate includ examinarea unghiului camerei anterioare cu ajutorul unei lentile de contact special concepute (goniolens), care se utilizeaza impreuna cu microscopul cu lampa cu fanta. Raspunsurile electrice ale retinei si creierului la lumina care intra in ochi pot fi, de asemenea, inregistrate si sunt de o mare valoare in anumite conditii.

Estimarea presiunii intraoculare este o parte importanta a unui examen oftalmologic si este realizata printr-un instrument numit tensiometru. Acest instrument este conceput special pentru a masura tensiunea sau presiunea care exista in interiorul globului ocular. Se folosesc multe tipuri de tonometre, fiecare dintre ele avand avantaje si dezavantaje unice.

Starea de refractie a ochiului poate fi masurata obiectiv sau subiectiv sau printr-o combinatie de metode. Metoda cea mai simpla este subiectiva, folosind lentile de diferite puteri pentru a da o estimare de incercare si eroare a celor mai bune lentile de corectie.

Rezultatele mai precise pot fi obtinute prin utilizarea unui instrument cunoscut ca un retinoscop, care ofera o evaluare obiectiva a refractiei care poate fi ulterior modificata prin metode subiective pentru a se potrivi cerintelor individuale ale pacientului.

Multe alte instrumente sunt utilizate pentru a examina ochiul si a ajuta la diagnosticarea bolilor oculare, inclusiv ultrasunete, angiografia retiniana si dispozitive pentru masurarea curburii corneei si a topografiei. Noile dispozitive si tehnici sunt introduse in mod constant, avansand capacitatea specialistului de a diagnostica si trata tulburarile oculare.

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.