Spre deosebire de incalzirea conventionala cu petrol sau gaz, incalzirea pe lemn functioneaza cu materii prime regenerabile. Acestea provin din padurile locale si pot fi arse aproape CO2 neutru. Centralele moderne pentru lemn ofera foarte multe avantaje.
Pretul unei centrale pe lemne este cel mai mare avantaj. Deoarece atat bustenii, cat si peletii au fost mult timp printre cei mai ieftini combustibili de pe piata. Acestea sunt cu greu supuse fluctuatiilor si sunt susceptibile sa ramana accesibile pe termen lung. Daca se compara costurile de incalzire ale unei cladiri cu un consum de 20.000 kilowati-ora pe an, incalzirea cu gaz si motorina costa in jur de 4 000 pana la 5 000 RON. Un sistem de incalzire a peletelor de lemn, pe de alta parte, ajunge la aproximativ 3 000 de RON pe an.
In plus, arderea lemnului este ecologica. Combustibilul solid este una dintre sursele de energie regenerabile si nu se epuizeaza daca este utilizat in mod durabil si responsabil. Un alt avantaj: peletele si bustenii abia elibereaza mai mult CO2 atunci cand sunt arsi decat lemnul transformat in oxigen pe masura ce creste. Acest lucru amelioreaza mediul si protejeaza clima.
Majoritatea materiilor prime regenerabile pentru ardere in centrala pe lemne provin din padurile locale. Acest lucru nu numai ca intareste independenta energetica, ci si creeaza locuri de munca in propria tara. In plus, conexiunea regionala este, de asemenea, ecologica. Deoarece nu exista de obicei trasee lungi de transport, cum ar fi cele necesare pentru incalzirea uleiului.
Costul incalzirii moderne a lemnului depinde initial de tipul acestuia. O centrala pe lemne care include un rezervor tampon si un sistem de control pentru casele unifamiliale, este disponibil astazi pentru 8.000 – 10.000 de euro. In functie de situatia de la fata locului, se poate adauga un nou sistem de evacuare pentru 1.000 pana la 2.000 de euro.
Cand vine vorba de o centrala pe lemne, proprietarii de case au nevoie nu numai de generatorul de caldura in sine, ci si de un depozit si tehnologie de transport pentru transportul automat al lemnului presat. Costurile pentru un sistem complet intr-o casa unifamiliala se ridica la aproximativ 12.000 – 15.000 de euro. Cat de mare este de fapt investitia depinde foarte mult de conditiile locale. Un instalator le poate verifica si crea rapid o oferta de incredere. Totusi, vei gasi cu usurinta combustibil solid pregatit pentru ardere, caz in care costurile sunt mult mai accesibile.
Centralele pe lemne sunt de mult timp foarte populare. Lucrate manual, incarcate cu busteni sau complet automate cu pelete. Cand vine vorba de combustibil in sine, acesta are multe avantaje fata de gaz si petrol, motiv pentru care tehnologia este promovata acum cu subventii mari.
Avantajele incalzirii lemnului sunt evidente si pot fi vazute la prima vedere: preturi reduse si constante ale energiei datorita lemnului regenerabil. De altfel, incalzirea lemnului are, de asemenea, un echilibru climatic excelent si ofera, de asemenea, oamenilor constienti de mediu, care nu doresc sa se lipseasca de confortul corespunzator, in ciuda protectiei climatice, o alternativa buna la sistemele de incalzire fosila. Incalzirea cu o centrala pe lemne este foarte benefica pentru orice proprietar!