Cum realizezi selectia potrivita a unui motor electric?

Tehnologia ne inconjoara din toate partile, reprezentand calea prin care domenii diverse au cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii ani. Toate acestea se resimt si in tara la noi, prin diversele echipamente si masinarii utilizate.

Actionarea celor mai multe se realizeaza prin intermediul unui motor electric, cu caracteristici bine determinate. Poate ca una dintre misiunile cele mai dificile de indeplinit se refera intocmai la alegerea unui motor, acolo unde cel din dotare se defecteaza sau nu mai reuseste sa faca fata.

Pentru a face o selectie eficienta, este necesar ca fiecare sa se raporteze la o serie de criterii bine stabilite. Iti prezint si in randurile de mai jos cateva aspecte pe care sa le ai in vedere, furnizate de specialistii Bmes.ro.

De alfel poti accesa si site-ul lor pentru a descoperi solutii in acest sens, motoare electrice in modele variate, in modele standard sau cu diverse particularitati. Ai in vedere cel de mai jos indiferent daca te intereseaza o solutie pentru domeniul industrial, comercial sau chiar rezidential.

Cum se realizeaza alimentarea?

Te intereseaza asadar sa cunosti tipul alimentarii. Spun asta pentru ca exista utilaje care necesita o retea electrica de la care sa se realizeze alimentarea.

Este totodata un factor care va determina tensiunea de alimentare ce trebuie asigurata functionarii optime. Sunt situatii in care sunt necesare motoare electrice in modele standard, monofazate, insa altele impun dotarea cu un motor trifazat.

Ce putere caracterizeaza motorul electric?

Este un alt aspect neaparat de urmarit vizavi de o asemenea alegere. Spre exemplu, omiterea sa ar putea rezulta intr-un model subdimensionat sau unul supradimensionat.

Cert este ca oricum ar fi, ar influenta eficienta pe care o va asigura aplicatiei, respectiv randamentul oferit. Nu mai spunem  ca asta se va reflecta si asupra consumului energetic ce va creste in mod considerabil.

Spre exemplu, un model de mare putere unde sarcina este realizabila si cu o putere mai mica s-ar traduce printr-un consum inutil de resurse. De altfel, faptul ca aplicatiile si masinariile vor functiona la o capacitate maxima nu este deloc avantajos.

Ce turatie trebuie sa aiba motorul electric?

Este un alt parametru de functionare important. Sunt necesare turatii de diverse tipuri in functie de aplicatie. In cazul in care este necesara inlocuirea unui motor al unui bande transportatoare, se va viza un nivel mai scazut de turatie.

Desigur ca si in acest caz se va urmari o anumita valoare. La fel poate fi vorba despre un nivel de turatie crescut, acolo unde este cazul prelucrarii metalelor.

In ce mediu se presupune ca trebuie sa functioneze motorul?

Vizavi de asta, fiecare se va raporta la mediul dedicat, la caracteristicile acestuia si la conditiile pe care le impune. In functie de asta se va stabili daca sunt necesare protectii suplimentare, spre exemplu.

Exista motoare speciale pentru mediile corozive, motoare acolo unde umiditatea este una crescuta, unde exista mult praf, unde temperaturile sunt extreme. Indiferent de conditii insa, fiecare in parte trebuie sa asigure conditii optime de functionare.

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.