Cum se modifica imagine de sine odata cu varsta

Perioada adolescentei este un moment critic in dezvoltarea respectului de sine. Stima de sine la copii se schimba in patru moduri principale in aceasta perioada a vietii lor.

Stima de sine la copii inceteaza sa mai creasca in mod natural

Pana ajung la preadolescente, copiii tind sa aiba scoruri relativ ridicate ale anumitor masuri de stima de sine. Nu este necesara prea multa munca pentru a face copiii mici sa se simta bine cu ei insisi. Cand anii adolescentei te lovesc, insa, stima de sine devine un efort ridicat.

Aceasta schimbare se produce dintr-o varietate de motive, inclusiv prin faptul ca la aceasta varsta copiii se intrec pe sine cu altii.

Variatii ale stimei de sine sunt inevitabile

Din moment ce toti copiii mici au tendinta de a avea stima de sine ridicata, rezulta ca nivelurile de stima de sine sunt similare de la un copil la altul.

Prin urmare, atunci cand observam copii mici, este aproape imposibil de spus care dintre ei isi vor mentine stima de sine ridicata si care se vor simti in cele din urma prost cu propria persoana.

Pe parcursul anilor, cu toate acestea, diferentele individuale in stima de sine incep sa apara. Cu alte cuvinte, nivelurile de stima de sine incep sa varieze de la un adolescent la altul.

Stima de sine la copii incepe sa dea semne clare

Diferentele individuale in stima de sine care apar in anii adolescentei tind sa fie relativ stabile in urmatoarele decenii. Acest lucru nu inseamna ca un adolescent cu stima de sine scazuta va avea intotdeauna exact acelasi nivel ca in acel moment.

Ceea ce inseamna ca un copil care se simte inferior fata de colegii sai va tinde sa continue sa aiba o tima de sine mai mica decat acestia, chiar si atunci cand increderea se imbunatateste in general in timpul maturitatii.

Cu alte cuvinte, adolescentii care incep sa dea semne clare de stima de sine scazuta, vor continua probabil sa se lupte cu aceasta problema de-a lungul vietii lor. Apelarea la timp la un psiholog copii Bucuresti poate ajuta.

In unele cazuri, stima de sine se prabuseste rapid

Din pacate, asa cum nivelurile de stima de sine incep sa se abata la unii copii, uneori acestia deruleaza stima de sine brusc. Nu fara legatura, depresia isi face de asemenea prima aparitie, in plina floare pe parcursul acestor ani.

Fetele care experienteaza pubertatea precoce pot fi deosebit de predispuse la ambele probleme: mici schimbari ale stimei de sine si starea de spirit. Din fericire, exista unele lucruri pe care parintii le pot face pentru a-si ajuta copii in mentinerea nivelurilor sanatoase de stima de sine.

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.