Cele mai frumoase rochii de zi elegante cu motive traditionale sunt inspirate din ie, din bluza noastra traditionala.
Bluza romaneasca, simbol al identitatii nationale, este unul dintre cele mai spectaculoase elemente ale culturii traditionale romanesti. Nu este o imbracaminte simpla, este o extensie simbolica a corpului uman, presupusa a lega cerul de pamant.
Utilizata zilnic de oameni in comunitatile traditionale, dar mai ales in momentele importante ale vietii lor – la casatorie, botezuri sau inmormantari, haina romaneasca ramane o referinta de identitate.
O regiune bogat reprezentata, in care bluza are o frumusete aparte este Bucovina. Bluzele Bucovinei au maneci largi, o multime de culori si o combinatie de simboluri impresionante. In Bucovina exista doua tipuri de camasi, camasa normala si camasa creata in jurul gatului. Aceste bluze traditionale sunt de obicei cusute pe materialele produse adesea in fermele taranesti.
Evident, modelele, formele si culorile variaza de la o regiune la alta. Camasa plisata brodat in jurul gatului este o camasa de sarbatoare, iar ornamentele sunt masurate cu grija si plasate in zonele cele mai vizibile, cum ar fi maneci si piept.
Umarul brodat foloseste modele geometrice, galben alb sau inchis si cel mai adesea folosim firele de matase legume stralucitoare. Din punct de vedere tematic, motivele ornamentale care formeaza structura decorativa a bluzei romanesti sunt abstracte sau concrete, inspirate de natura.
In functie de modul in care sunt stilizate, exista modele geometrice si libere desenate. Exista, de asemenea, motive istorice, traditionale si mostenite, precum si motive create recent de creatorii populari contemporani.
Omul are mai multe modele: de tip tunica sau tricou. Aceste bluze traditionale sunt purtate in Craciun, Paste si la festivalurile satului romanesc sau biserica. Costumul este fabricat dintr-o bucata lunga fara cusaturi la nivelul umerilor. La inceput, acest tricou a fost fabricat din canepa, dar, in timp, am folosit bumbac.
Al doilea tip, camasa normala are o captuseala interioara. Acest tricou a aparut la sfarsitul secolului al XlX-lea, in centrul Moldovei. Cea mai importanta ie este cea pentru nunta. Pentru punerea sa in aplicare este nevoie de timp, disciplina si talent. De obicei, camasa mirelui a fost cusuta de viitoarea mireasa si a fost oferita ca un cadou de nunta, care dovedea maiestria si dragostea sa pentru mire.
Culorile au un rol special in hainele traditionale ale Bucovinei. Un costum negru este un simbol de doliu, dar un costum alb este un simbol al pacii si seninatatii. Semnificatia lor pe bluza detine de origine a acestor creatii, cei care le poarta, dar mai ales de varsta si statutul social.
De exemplu, un tanar ar trebui sa poarte culori vii (rosu, galben, auriu), in timp ce ornamentele sobire in culori inchise (negru, verde, maro, violet inchis) sunt rezervate pentru femei cu stare sociala buna.
Ia de culoare rosie este simbolul sangelui, vietii, soarelui, focului purificator, dragostei si fericirii. Nuantele de galben semnifica lumina, tinerete, ospitalitate, natura, sinceritatea si verdele reprezinta, de asemenea, fertilitatea pamantului si speranta. Daca nu vreti o ie puteti cumpara o rochie traditionala superba cu aceste motive.