Definitia fericirii. Ce ma face fericit? Dar pe tine?

Fericirea e un termen cu un numar de definitii egal cu numarul de locuitori ai planetei. Pentru tine care e definitia fericirii? Cert e ca fericirea apare pe durate de timp. Se poate pune problema, intr-un mod paradoxal, daca fericirea nu consta, de fapt, in cautarea fericirii.

Intrebarile ce ma framanta sunt urmatoarele:
Oare fericirea mea, atrage de la sine un sentiment opus la alta persoana?
Cat tine fericirea?

Pornind de la prima intrebare vom stabili ca fericirea, practic, e un sentiment de bine. Oricare ar fi sursa acestui sentiment de bine, porneste de la o stare pe care o simti cand ceva merge in parametrii considerati de tine normali (iti e foame, mananci si e bine, iti e dor, vezi respectivul loc, respectiva persoana si iti trece etc.) . Dar dupa cum bine stim normalitatea acestor parametri e relativa, intrucat fiecare om gandeste si se ghideaza dupa alte valori. Automat cand un parametru are o anumita valoare, e favorabil unora si nefavorabil altora. Pe principiul acesta, din punctul meu de vedere fericirea ta aduce un sentiment opus altor persoane (fie constient fie inconstient). De aici mai putem trage o concluzie: oriunde in lume exista intr-un anumit moment oameni fericiti si oameni nefericiti. Ceea ce ma intriga pe mine e daca exista acea valoare care face fericita pe toata lumea, in acelasi moment. Acea coordonata comuna a desfasurarii vietii. Oare fericirea trebuie privita ca un cumul de simtiri pozitive sau pentru fiecare senzatie in parte? Dar oare nu e pe principiul stimulilor, anume ca cel mai puternic anihileaza pe celelalte?

Dupa parerea mea, omul cu cat traieste mai mult si acumuleaza mai multa experienta, cu atat e mai greu sa fie fericit. Putem observa foarte usor, ca supus acelorasi stimuli pentru o perioada lunga de timp, omul devine imun. Sa fie asa si in cazul fericirii? Nu eram mai fericiti cand eram copii?

Oare am putea fericirii sa-i atribuim un acelasi sens pentru orice om?
Eu am cunoscut doar fericiri de moment, nu cred ca exista fericire de durata. Ori daca exista, cu siguranta oscileaza dupa obtinerea sa, poate chiar dispare si devine de moment. Fiind oscilatorie, oare pe ce coordonate s-ar putea calcula?

Nu as putea spune ce ma face fericit pentru ca depinde de coordonata de timp. Intr-un anumit moment un element care ma face fericit ma poate face nefericit si viceversa. Stiu sigur ca diverse chestii imi dau stari de bine, nu ma intelegeti gresit, savurez foarte multe chestii dar oare o simpla stare de bine e fericire?

In acest post actionez precum biserica, conform bancului: ”Domnule preot, de ce la orice intrebare raspundeti cu o intrebare?
Preotul: De ce nu? ”

Sa fiti fericiti dragii mei!

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.