Despre diferitele tipuri de steroizi orali

Medicamentele cu steroizi luate pe cale orala, gasite si sub numele de steroizi orali, pot fi folositoare in multe boli. Cu toate acestea, anumite persoane care iau steroizi pe cale orala pot dezolta efecte secundare.

Acest articol discuta principalele efecte secundare posibile si ofera alte informatii utile pe care trebuie sa le cunoasteti atunci cand luati steroizi pe cale orala. Un lucru important de retinut este urmatorul: daca ati luat un medicament pe baza de steroizi pentru mai mult de trei saptamani, atunci nu trebuie sa va opriti brusc. In cazul in care aveti reactii adverse, nu e deajuns sa va opriti, ci trebuie sa vizitati un medic.

Ce sunt steroizii?

Steroizii sunt practic niste substante chimice similare cu anumiti hormoni sau substante care duc la cresterea productiei de anumite substante de catre organism. Ei reduc inflamatiile, suprima sistemul imunitar al organismului, stopeaza formarea histaminei (eliberata in timpul unei reactii alergice). Steroizii sunt fabricati artificial, dar sunt similari cu hormonii naturali.

Steroizii utilizati pentru tratarea anumitor boli sunt cunoscuti sub numele de corticosteroizi. Ei sunt diferiti fata de steroizii anabolizanti folositi de catre atleti si culturisti. Steroizii anabolici au efecte secundare diferite. Steroizii pot fi gasiti sub forma de comprimate sau tablete solubile, solutii, creme, unguente, inhalatoare, si preparate injectabile.

Steroizii orali sunt consumati pe cale orala si se gasesc sub forma de tablete, tablete solubile si lichide (solutii). Printre acestia gasim betametazona, deflazacort, decametazona, hidrocortizon, metiprednisolon, prednisolon si fludrocortizon + o clasa diversa de steroizi pentru cresterea masei musculare(tesotsteron, anabol, danabol, parabolan etc).

Cand sunt prescrisi steroizii orali?

Steroizii orali pot fi folositi pentru a trata un numar mare de conditii. Iata cateva exemple:

Boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativa etc)Bolile auto-imune (hepatita auto-imuna)Boli articulare si musculare (artrita reumatoida, polimialgie reumatica)Alergii si astm bronsic.

Poti fi utilizati pentru a trata anumite tipuri de cancer. In plus, acestia poti fi prescrisi ca tratement de substitutie pentru persoanele ale caror organism nu mai poate produce cantitatile necesare de hormoni Boala Addison.

Insa cel mai mult, steroizii orali sunt folositi de catre culturisti pentru a imbunatatirea fortei si a masei musculare.

Acesti steroizi orali sunt destul de populari printre culturisti, deoarece ajutata atat la cresterea in masa, cat si la cresterea fortei si a andurantei. Tocmai de aceea, aceste produse sunt folosite de fel si fel de sportivi, nu doar de culturisti.

Aspecte generale legate de steroizii orali

O perioada scurta de consum de steroizi nu provoaca, de obicei, nici un efect secundar. De exemplu, un curs de 1 pana la 2 saptamani este adesea prescris pentru a usura un atac sever de astm. Acest curs poate fi urmat fara nici o problema.

Efectele secundare sunt mult mai probabil sa apara daca urmati un curs lung de steroizi (mai mult de 2-3 luni), sau daca urmati mai multe cursuri de scurta durata in mod repetat.Cu cat este mai mare doza, cu atat este mai mare riscul de efecte nedorite. Unele boli au nevoie de o doza mai mare de steroizi decat altele pentru a putea controla simptomele.

Chiar si pentru aceeasi boala, doza necesara poate varia de la persoana la persoana

Acestea sunt practic cele mai importante aspecte pe care fiecare persoana care doreste sa consume steroizi orali ar trebui sa le cunoasca. In orice caz, o sedinta cu medicul de familie este indicata inainte de a incepe orice fel de ciclu de steroizi.

Consumul de steroizi are si efecte benefice, dar pe termen lung ne ofera doar efecte negative. Asadar, ganditi-va de doua ori inainte sa incepeti un ciclu de steroizi. Daca esti o persoana care merge la sala din cand in cand pentru conditie fizica si nimic mai mult, atunci nu recurgeti la steroizi! Simplu!

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.