Disputa Rosia Montana! Subiect controversat?

Această parte de filmare provine din emisiunea ,,Deschide lumea”, difuzată de Realitatea TV pe data de 27 ianuarie 2010, moderatorul emisiunii fiind Laura Chiriac.

Realitatea TV este unul din posturile trustului media Realitatea-Caţavencu, condus de Sorin Ovidiu Vantu, trust ce conţine şi următoarele posturi TV: The Money Channel şi Romantica, cât şi posturi radio.

În acest clip este prezentată o dispută pe controversata temă ,,Roşia Montană” avându-i drept protagonişti pe Dragoş Tănase, Managing Director la Roşia Montană Gold Corporation şi pe Remus Cernea, Preşedinte executiv al Partidului Verde.

Crearea unei mine de aur la Roşia Montană este un subiect controversat din pricina metodei de extragere a aurului: folosirea cianurilor. Acest procedeu se presupune a fi dăunător mediului (vegetaţie, sol etc.) însă, aşa cum explică şi domnul Dragoş Tănase, analizele nu au fost finalizate astfel încât e prematur să facem supoziţii referitor la cât de mult dăunează, moment în care domnul Remus Cernea acuza nepoliteţea ante-vorbitorului. Moderatoarea emisiunii, Laura Chiriac, participă în mod activ oprind intervenţiile inoportune şi adresând întrebări protagoniştilor.

Domnul Remus Cernea atacă iniţiativă Roşia Montană Gold Corporation de a desfăşura activităţi miniere întrucât, în multe state europene (nu se da numele niciunui stat) legislaţia a interzis exploatarea minieră prin cianuri. Răspunsul a venit din partea domnului Tănase, ce a prezentat o mină reabilitată, din Newmont, a cărei reabilitare a fost realizată de un acţionar al proiectului Roşia Montană.

Un alt argument solid al domnului Tănase este următorul: cantitatea de cianuri folosite la Roşia Montană va fi de 5 ori mai mică decât cea folosită în Newmont, precizând că mineritul modern poate fi realizat fără a daună mediului.
Pe site-ul dumnealui, domnul Cernea precizează că peisajul din Roşia Montană va fi distrus, dar, cum poţi distruge un peisaj nereabilitat.

Deşi domnul Cernea a canditat la preşedinţie, susţine că oamenii pot fi cumpăraţi şi că opinia oamenilor nu contează. Acesta a fost răspunsul sau în momentul în care domnul Tănase l-a întrebat dacă şi oamenii sunt parte din mediu şi dacă 95% din oameni doresc acest proiect, de ce nu e realizat.

Din punctul meu de vedere, Roşia Montană e un proiect de care România are nevoie, să ne gândim câte locuri de muncă oferă, câţi bani vor reveni statului. Multă lume participă la festivalul de protest din Roşia Montană neştiind ce se întâmplă de fapt, necunoscând elementele ecuaţiei, căutând doar un motiv de distracţie. Având în vedere că oamenii din Roşia Montană sunt de acord cu desfăşurarea acestui proiect, întrucât nu au alte locuri de muncă iar economia e în colaps, ar trebui redeschisă mina dacă nu de stat, de privaţi. În multe rânduri, statul a demonstrat că e incapabil să administreze mine (vezi Petroşani). Inteleg, mediul e afectat si cand te duci la toaleta, ar insemna sa nu te mai duci la toaleta? Mancarea provine din mediu iar pentru obtinerea ei, mediul e poluat, nu mai mananci?

Solutia sta intr-un proiect de dezvoltare durabila, asa cum e prezentat de compania respectiva. Daca va place sa ascultati zvonuri nefondate si sa credeti in probleme neargumentate, parerea mea e ca poluati mai mult tara decat o mina.

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.