FMI: Pieţele muncii sunt într-o stare înfricoşătoare

“Costurile umane şi sociale ale şomajului sunt mai mari decât pierderea temporară a venitului” , declara reprezentantii FMI ( pe Mediafax.ro. Pietele muncii sunt intr-o stare infricosatoare: Situatia nu a fost roz niciodata, dar nici atat de maro cum e acum.
Asa cum explicam si in articolul They took our jobs, piata locurilor de munca, cu oferte de munca foarte putine, in Romania, s-a supraaglomerat acum, cu restructurarile. Se vorbeste despre crearea locurilor noi de munca insa contextul fiscal nu permite si nu incurajeaza infiintarea de noi entitati, care sa angajeze.

Totul are o legatura, intreaga economie, depinde de puterea de consum a populatiei, ori cand scazi salariile si cresti T.V.A-ul, , e o alegere a pierzatorului si ajungi in situatia in care pieţele muncii sunt într-o stare înfricoşătoare caci nu se creeaza locuri de munca. Un alt aspect: locurile de munca nou create ar trebui sa ofere cel putin un salariu decent, nu minimul pe economie, daca intr-adevar se doreste o scadere a procentului de somaj.

S-a propus solutia unor locuri de munca temporare, solutie pe care nu o salut. E nevoie de stabilitate, dar daca in viitor entitatile comerciale isi schimba politicile si vor oferi numai astfel de posturi ( in multe domenii e mai avantajos sa angajezi temporar)? Formarea unui organ care sa reprezinte angajatul ( sindicat) e aproape imposibila in acest caz (vezi Mc’Donalds). Dupa mine solutia e incurajare prin consiliere, fonduri nerambursabile, intreprinzatorilor, societatilor comerciale pentru dezvoltare + scaderea taxelor.

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.