Lupta impotriva buruienilor in culturile de capsuni

Culturile de capsuni sunt, in general, predispuse invaziei de buruieni, prezentand pagube semnificative datorita taliei mici a capsunelui. Prezenta acestora in culturile de capsuni determina diminuarea substantiala a productiei.

Buruienile instalate in interiorul tufelor pot influenta negativ durata plantatiilor prin debilitarea plantelor ori chiar inabusirea acestora, iar consumul de apa si substante nutritive din zona de raspandire a radacinilor pot fi gazde si pentru unele boli sau daunatori.

In interiorul tufelor este mentinut un mediu umed o perioada mai lunga de timp, atat in urma ploilor, cat si dimineata atunci cand roua persista mai mult, acest lucru fiind favorabil aparitiei si dezvoltarii putregaiului cenusiu. De asemenea, umbrirea provocata de buruieni influenteza negativ si coacerea fructelor.

Tehnologia pregatirii terenului si infiintarii culturii, ce are ca veriga de baza fertilizarea organica, favorizeaza in mod semnificativ cresterea rezervei de seminte de buruieni, predominant fiind in cele mai multe dintre zone speciile monocotiledonate.

Aici sunt inclusele plantele sau buruienile cu frunza ingusta ori grimanee: pir, hirusor, mohor, odos, costrei, meisor, etc. Dintre speciile dicotiledonate, cel mai frecvent sunt intalnite: loboda, stir, palamida, volbura, urzica, musetel, hrisca urcatoare, traista ciobanului, rapita salbatica, etc.

Combaterea buruienilor

Densitatea maxima a buruienilor in culturile de capsuni se realizeaza in perioada mai – iunie, atunci cand capsunul pe rod se afla in fenofaza formarii si coacerii fructelor, motiv pentru care lucrarile manuale si mecanice pentru combaterea lor ar putea duce la deprecierea cantitativa si calitativa a fructelor.

Combaterea buruienilor pe cale mecanica si manuala dupa perioada de recolatare a capsunilor si cosirea foliajului, o lucrare ce se practica in culturile multianuale, poate fi una destul de dificila. Acest lucru este cauzat de faptul ca viteza de crestere a buruienilor este mare, iar tufele sunt repede inabusite de acestea.

De aceea, lupta impotriva buruienilor prezente in culturile capsunilor trebuie sa existe permanent si cu toate mijloacele, fie ca sunt manuale, chimice sau mecanice, in vederea obtinerii unei productii mari de calitate inalta.

Combaterea chimica este o alta metoda moderna care se extinde continuu, fiind extrem de eficienta din punct de vedere tehnic si economic.

Procesul de erbicidare

Pentru ca imburuienarea culturilor de capsuni sa fie impiedicata imediat dupa plantare, pentru a fi mentinuta, de asemenea, o cultura curata pe intreaga durata de exploatare si pentru a distruge un spectru cat mai larg de buruieni prin lucrari cat mai putine, este necesara intocmirea unui plan de erbicidare si de combatere mecanica a buruienilor.

Rolul acestui plan este dictat de faptul ca fiecare erbicid prezinta un anumit spectru de actiune, uneori restrans, fiind recomandata utilizarea unui numar mai mare de erbicide si in perioade diferite ale anului, astfel incat aceasta lucrare sa fie eficienta.

Fermierul trebuie sa cunosca de la inceput speciile de buruieni care acopera parcela ce urmeaza a fi erbicidata, astfel incat sa fie evitata ineficienta tratamentelor cu erbicide necorespunzatoare.

Asadar, dupa aproximativ trei saptamani de la efectuarea araturii si discuirea acesteia, terenul va fi stropit cu un erbicid total. Aceasta lucrare trebuie facuta intr-o perioada fara precipitatii, iar daca intr-un interval de 6-12 ore va ploua, lucrarea se va repeta. Dupa 7-10 zile, terenul va fi maruntit din nou si se va putea efectua plantarea.

Aplicarea erbicidelor preermegente se face pe sol lucrat, maruntit si curatat de buruieni. Acesta trebuie sa fie nivelat, astfel incat sa nu se formeze stagnari de apa si acumulari de erbicid in cantitati mari, intrucat s-ar putea produce efecte toxice asupra plantelor de capsun, vizibile prin fenomene de clorozare. In vederea asigurarii unui spectru mai larg printr-o singura trecere pot fi administrate erbicide in amestec.

In timpul vegetatiei se realizeaza erbicidarea postmergenta, iar daca vor aparea buruinei ce nu au fost distruse de erbicidele aplicate, acestea se vor plivi manual.

O mare importanta o are calitatea produslui achizitionat. In acest sens, o recomandare de specialitate se indreapta catre Pepiniera Moara.

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.