Semnificatiile principalelor obiecte de vestimentatie bisericesti

Daca pentru enoriasii de rand nu prea conteaza cum este imbracat cel care slujeste in fata sa, pentru fetele preotesti, acest lucru are o mare insemnatate. Inainte de toate, pentru ca, nu-i asa, cine a imbracat haina preoteasca trebuie sa se si ingrijeasca de ea.

In al doilea rand, haina preoteasca este de multe ori cea care impune prestanta si care poate starni admiratia sau antipatia grupului de enoriasi la care slujeste. Iar daca nu demult aceste haine preotesti erau confectionate doar in cadrul bisericii, astazi, poti gasi haine preotesti la doar o aruncatura de bat, pe internet.

Sa vedem insa care ar fi principalele haine bisericesti pe care le poti gasi pe internet, dar si in magazinele de profil.

Stiharul preotesc, de nelipsit

Cea mai vizibila piesa din vestimentatia unui preot este stiharul. Creat din broderii scumpe, in diferite combinatii de culori, acesta vine sa dea pana la urma nota finala unei tinute preotesti, de la cap la coada.

Stiharul poate fi comercializat astfel o piesa de baza, fara de care niciun preot nu se incumeta sa tina o slujba la o nunta, la un botez sau al un alt moment oficial. Confectionate de obicei din satin de culoare alba, violet sau albastra, stiharele sunt imbogatite cu broderii pe auriu, cu simbolurile traditioonale Bisericii Ortodoxe. Sunt disponibile si stihare copii.

Niciun alt accesoriu fara reverenda

Pe de alta parte, mai exista un produs fara existenta caruia nu prea ar fi posibila imbracarea celorlalte. Este vorba despre reverende preotesti, care pot reprezenta practic imbracamintea de baza a oricarui slujitor al Domnului.

Reverenda este practic o haina de tip tunica, lunga pana la pamant, de obicei de culoare inchisa. Peste aceasta se pot imbraca apoi alte accesorii preotesti, precum stiharele sau manecutele.

In ceea ce priveste materialul din care sunt confectionate, reverendele pot fi din satin, daca ne aflam in anotimpul cald, sau din stofa de cea mai buna calitate, daca se doreste oficierea slujbelor pe timp de iarna.

In principiu, reverenda este un articol de vestimentatie de baza, care poate fi accesorizat, la modul optional, cu guler, cu buzunar la piept sau cu maneci. De asemenea, aceste obiecte de vestimentatie se realizeaza de cele mai multe ori la comanda.

De asemenea, pe magazinele de profil mai gasim astazi vesminte arhieresti. Dupa cum le spune si numele, acestea sunt destinate clericilor din esaloanele superioare ale Bisericii Ortodoxe. Confectionate de obicei din material usor, precum matasea, vesmintele arhieresti sunt cele mai pretabile anotimpului calduros.

Leave a Reply

EM Social

EM Social Subtitle

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.